Ejdern 3, Ängelholm

Uppdragsår: 2019–2021
Typ: Kontor och bostäder
Plats: Ängelholm
Beställare: Arkitektens Hus Ängelholm AB

På en central plats med Stortorget i Ängelholm runt ena hörnet och Rönne å runt det andra har vårt projekt Ejdern växt fram. I ett tidigare tomrum mellan ett flervåningshus och en tegelvilla har en iögonfallande byggnad tagit form och blivit en del av gaturummet på Västra Kyrkogatan. Ett förtätningsprojekt som bidrar till en hållbar stadsutveckling och som bidrar till stadens utveckling genom att förstärka dess befintliga kvaliteter.

Byggnadens moderna, avskalade formspråk framhävs med zinkplåt som löper över såväl tak som fasad. Ett levande material som åldras vackert. Zinkplåten absorberar färgerna från omkringliggande miljö och ger ett uttryck som ständigt är under förändring. Materialvalen ger byggnaden en stark karaktär och bryter av mot det traditionella formspråket som finns längs gatan. Speglingarna i glas och plåt förstärker närheten till vattnet som passerar förbi i ån.

Passerar man in genom öppningen i fasaden möts man av en innergård likt en pocket park. En blandning av hårda material som möter gröna planteringar och murgröna som sakta letar sig upp mot det galvaniserade trappräcket. En skyddad oas med ett behagligt klimat. Fasaderna mot innergården ger ett varmare intryck med träpanel och entrépartier i ek.

Byggnadens insida består av kontor och möteslokaler på bottenvåningen och på ovanvåningen finns tre lägenheter i varierande storlek. Generösa fönster låter dagsljuset flöda långt in i byggnaden och utsikten mot ån är slående.

Lägenheternas planlösningar och rymd är på många sätt unika. Franska balkonger med stora skjutpartier möjliggör för att öppna upp och släppa in eftermiddagssolen och en skön bris. De sociala ytorna har tagit plats i bottenvåningen och med dubbel takhöjd får man en exklusiv känsla trots att lägenhetens yta är relativt liten. Med en trappa nås loften, en mer avskild plats för sömn och vila.

Stäng meny