Privat villa

Uppdragsår: 2016–2018
Typ: Privat villa
Plats: Nordvästra Skåne

I denna villa i nordvästra Skåne är närheten till havet märkbar oavsett årstid. Tomtens förutsättningar är unika och havets ljus- och färgskiftningar tillsammans med de vidsträckta vyerna skapar en plats för avslappning och rekreation. Ljudet från havets vågor är ständigt närvarande och havsbrisen letar sig in framåt eftermiddagen.

Vinklingen och husens placering i förhållande till varandra förstärker siktlinjerna och bidrar till en småskalighet på tomten. Att förflytta sig in på tomten från gatan är lockande då utsikten ramas in av de vinklarna som uppstår och gränsen mellan ute och inne är liten.

Husets samlingsplats är köket med sin stor rymd och vardagsrummet intill. De stora fönstren och skjutpartierna mot havet tar tillvara på utsikten vid såväl varma sommarkvällar som vid stormiga höstdagar.

Formmässigt anpassar sig huset till traditionellt husbyggande. Detaljeringen och utförandet ger däremot en tydlig koppling till det samtida och moderna. Den stående träpanelen i kombination med moderna detaljer skapar ett stramt uttryck som förstärks av det plåttäckta taket.