Forum, Örkelljunga

Uppdragsår: 2014–2016
Typ: Sporthall och Blackbox
Plats: Örkelljunga
Beställare: Örkelljunga kommun / Byggmästar´n i Skåne

Det var flera år med diskussioner fram och tillbaka innan byggandet av den nya hallen tog fart. Visionen? Att skapa en toppmodern arena, en central punkt för idrotts- och kulturlivet i Örkelljunga.  

På tomten intill låg en befintlig simhall och en idrottshall och till en början fanns tankar kring att koppla samman alla byggnaderna för att skapa en gemensam samlingsplats för idrotten och kulturen. För att öka flexibiliteten och tänka långsiktigt beslutades dock att göra en fristående hall med plats för både idrott och kultur.  

Gestaltningsmässigt tyckte vi att det var viktigt att de funktioner som ryms i huset avspeglas i husets fasader.  

Utgångspunkten för idrottshallen blev att skapa en funktionell hall där olika typer av idrotter skulle kunna utövas på elitnivå. En läktare för drygt 350 sittande möjliggör för större idrottsarrangemang och har satt Örkelljunga på kartan trots kommunens storlek.  

Blackboxen blev en ny mötesplats för kulturen i Örkelljunga. I det helsvarta utrymmet kläddes en av väggarna med en oregelbunden panel för att förbättra akustiken och en flexibel läktare med plats för 100 person fick ta plats för att skapa ett så flexibelt utrymme som möjligt.