Parallelltrapetsen, Ängelholm

Uppdragsår: 2018–2020
Typ: Bostäder
Plats: Havsbaden, Ängelholm
Beställare: Peab Bostad

I Havsbadens nyare kvarter, Parallelltrapetsen, ligger dessa trevliga tegelvillor. Området har växt fram i ett förtätningsprojekt där vi fick uppdraget att tillsammans med Peab Bostad utveckla några av kvarteren utifrån ledorden; hållbarhet, form och funktion.  

Området som vi har varit delaktiga i består av flera hustyper där villornas olika volymer utmed gatorna skapar en fin variation och där de gemensamma tegeltyperna skapar en enhetlighet. De böljande gatorna bidrar också till kvarterens trevliga rumsbild som upplevs bäst genom en promenad i omgivningarna.    

Villan vi utformade kallas för Nyhamn och är en enplansvilla med ljusa, välplanerade kvadratmeter och generösa umgängesytor, med öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. Vi designade om en redan befintlig hustyp Rosenkrans, som likt Nyhamn är en enplansvilla, med sociala ytor i husets mittpunkt, imponerande takhöjd som ger en luftig känsla och med ett stort fönsterparti med utblick mot gården.  

Husen är placerade på tomten för att ge de bästa förutsättningarna för soliga dagar i trädgården och med gedigna materialval är tegelvillorna både vackra och bestående. De valda tegelfärgerna varmgrå och sandfärgad går igenom i både takpannor och träpanel vilket håller samman färgsättningen på ett tilltalande sätt.  

Efter inflyttning har vi dessutom ritat komplementbyggnader till husägarna såsom uterum och ombyggnationer av carportar till garage.